Virtualna realnost ili VR je novo korisničko sučelje koje osobu uvodi u digitalno 3D okruženje. Sadržaj je usmjeren na stimuliranje stvarne prisutnosti putem vida, sluha i dodira.

Virtualna realnost se sastoji od:

  • Uvjerljivog iskustva – osjećate se kao da ste u virtualnom svijetu kroz ono što vidite i čujete
  • Stvaran doživljaj – kada pomičete glavu, mijenja se i ono što vidite, baš kao u stvarnom svijetu
  • Računalnog generiranja – VR sadržaj se razvija složenom 3D računalnom grafikom
  • Interaktivnog iskustva – možete imati interakciju s različitim objektima

 

Što je potrebno za VR simualcije?

Virtualna realnost može se doživjeti uz dvije glavne komponente; izvor sadržaja i korisnički uređaj. Drugim riječima potreban je softver i hardver. Profesionalna VR oprema uključuje slušalice, VR naočale (HTC Vive, Oculus Rift), kontrolere i računalo koje može podržati sadržaj (npr. VR ready laptop)

VR zahtjeva računalo, pametni telefon ili neki drugi uređaj za stvaranje digitalnog okruženja.  Alternativna opcija je headset koji radi s pametnim telefonima, kao što su Google Cardboard ili GearVR – telefon koji djeluje kao zaslon i izvor VR sadržaja.

Najvažniji dio virtualne realnosti je headset – uređaj poput naočala.  Kvalitetne VR naočale su naravno i skuplje, ali pružaju jedinstveno iskustvo koje nije moguće uz jeftinjie opcije koje koriste pametne telefone na prednjoj strani. Kvalitetne i profesionalne naočale, su već spomenuti HTC Vive i Oculus Rift. Za ove uređaje je potreban snažan PC ili laptop radi povezivanja i pokretanja aplikacija i igara.

 

Što se može doživjeti?

Pomoću opreme, aplikacija i igara za VR možete ”otputovati” u bilo koji dio svijeta, iskusiti mega gradove, najviše planinske vrhunce, najdublje točke oceana, pješčane plaže, obići svemir u svemirskom brodu i biti dio Marvel svijeta. VR nudi i puno više!

Virtualna realnost je sve popularnija te se koristi u svim sektorima. Jeste li znali da pomoću VR možete obići potencijalnu kuću prije kupnje, stvoriti 3D umjetnost ili prototip novog modela automobila?

VR se dugo smatrala znanstvenom fantastikom, danas ona postaje nešto svakodnevno.  U svakom slučaju, ona danas predstavlja beskrajne mogućnosti za privatne i poslovne subjekte!

Za više informacija o virtualnoj realnosti, najmu VR opreme i načinu kako je koristiti kao privatna osoba ili poslovni subjekt obratite nam se na info@dreamvr.net. Više informacija možete pronaći na našoj Facebook stranici DreamVR ili Web stranici www.dreamvr.net